PannKa szabadtéri mesés sétája 05.16-05.30

Kedves Látogatóink!

Egy újabb szabadtéri mesés sétára hívunk Benneteket.

Ezúttal a XIII. kerületben található játszóterekre (és parkba) vezet a mesés út, 3 héten keresztül hetente más-más helyszínre, hiszen olyan sok szép, érdekes játszótér, park található itt! Ezekből válogattunk most Nektek főként olyanokat, ahol madarak vagy különleges fák vannak.

Az első helyszín:

Május 16 – május 22-ig: Szent István park 27.

Ebben a parkban a fákkal kötődünk, a mesével és a játékokban is.

Azért választottuk, mert található itt egy különleges, védett szivarfa sor. A fa nevét a szivar alakú terméséről kapta, amely akár 40 cm-esre is megnőhet. Levelei is különlegesek, szív alakúak.

 

Mese ajánlónk: Fésűs Éva: A büszke tölgyfa

A mesét az alábbi linken meghallgathatjátok:

https://youtu.be/mnUlbrZh6Ag

 

Játékajánlónk a meséhez:

Jelöljetek ki 4 fát, ami körül majd játszani fogtok. Válasszatok ki 4 madarat a heti madár ajánlónkból (vagy amely madarakat szeretitek). Minden madár egy – egy fán lakjon, beszéljétek meg, melyik fa melyik madáré lesz.  Apu vagy Anyu kiáltson tárgy vagy élőlény neveket és amikor kiejti a kiválasztott 4 madár közül valamelyik nevét, ahhoz a fához szaladjatok, amelyiken az a madár lakik.

Vagy:

Jelöljetek ki egy mászókát vagy csúszdát, ha a kiválasztott 4 madár közül valamelyik madár neve elhangzik, akkor fel kell mászni a legközelebbi mászókára vagy le kell csúszni a csúszdán.

 

Kellemes sétát kívánunk, a következő helyszínnel és mesével május 23-án, vasárnap jelentkezünk! 🙂

 

A második helyszín:

Május 23-május 29-ig: Kassák Játszótér

1134, Budapest, Kassák Lajos u. 27.

 

Ezen a játszótéren a madarakhoz kapcsolódunk, a mesével és a játékokban is.

Azért választottuk ezt a helyszínt, mert itt láthatunk egy érdekes madárcsoportot, akik oszlopokon ülnek. Ha eljöttök ide játszani, érdemes megnézni ezeket a madarakat is.

 

Mese: A pacsirta meséje (székely népmese)

A mesét itt hallgathatjátok meg:

https://youtu.be/HIhys5TwIL8

Játékajánlónk a meséhez:

Hallgassátok meg a mesét, amikor a mesében elhangzik a „pacsirta” szó, dobbantsatok a lábatokkal.

Ha meghallgattátok a mesét, gyűjtsetek néhány kavicsot vagy termést – mint ahogyan a mesében is teszi a pacsirta, amikor segít az anyónak. Üljetek ki egy padra vagy plédre és játsszátok a „repül a repül a….” játékot. Mindenki mond egy tárgyat egy élőlényt, a többiek, pedig felemelik a kezüket, ha az elhangzott tárgy vagy élőlény repülni tud. Ha többen játszotok, a leggyorsabb válaszoló, vagy egyszerűen az, aki jókor emeli a kezét, kaphat egy kavicsot. A kavicsot a végén számoljátok meg, és váltsátok be annyi puszira anyánál, apánál, nagyinál, nagypapánál, nagytesónál stb., amennyit számoltatok.

 

A harmadik helyszín május 30.:

A mesés séta 3. részében egy újabb XIII. kerületi játszótérre, ezúttal a Gidófalvy Játszótérre (Gidófalvy utca 9-15.) invitálunk Benneteket, ami egy nagyon szuper hely, sok zölddel, madárdallal és izgalmas játék lehetőségekkel.

Mese ajánlónk: A boldogság madara – tibeti népmese

Hallgassátok sok szeretettel:

https://youtu.be/2bxIotmG8Es

 

Játék ajánlónk:

Képzeljétek, megismerkedtünk ezen a játszótéren egy fával, aki első ránézésre furcsa volt a szétálló szemeivel és kicsit bizarr ábrázatával! De ahogy közelebb léptünk, kedvesen hívott minket és elmesélte, hogy őt sokan furcsának látják, de igazából ő egy melegszívű, védelmező fa. Ő segít a többi fának, hogy a rajtuk fészkelő kismadarak biztonságban legyenek.

Játsszátok el, hogy a fa tetején van egy sasfészek.

Valaki legyen közületek a sas, aki a fa körül repdes és védi a fiókákat.

A többiek a kismadarak. A kismadaraknak el kell kerülni a sas fészkét, és vigyázni, nehogy elkapja őket a sas.

A sas elkezd barátkozni, ha meséltek, verseltek vagy énekeltek neki. El is alszik, ha ezt nagyon kedves, lágy hangon teszitek.

Viszont nagyon felbőszül, ha szaladgáltok vagy hangoskodtok a fészke előtt, ahol a fiókái alszanak. Ilyenkor jó, ha messzire elfuttok a fészkétől, nehogy grabancon ragadjon Benneteket!

 

Kellemes sétát kívánunk!

A mesés sétát Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzata támogatja.